PHORM’UNDAYIZ GALİBA?

< 1 dakikada okunur

phormundayız galiba

Phorm, internet üzerindeki verilerinizi izleyen, toplayan ve analiz eden bir dijital teknoloji şirketi. Şikayetler sonucu ABD ve İngiltere’den tasını tarağını toplayan bu şirket şu anda Brezilya, Romanya ve Türkiye’de faaliyette bulunmaya başladı.

Phorm’un kullandığı teknoloji, basitçe internet tarayıcınızla siteleri gezip, kullanım alışkanlıklarınıza bakmak ve bunun sonucunda reklam şirketlerine bu bilgileri vererek, size doğru zamanda doğru reklamın gösterilmesini sağlamak değil. Phorm, internet tarayıcınızı yani ChromeFirefox ya da Internet Explorer‘ınızın hangi sitelere girip çıktığına bakmıyor. Internet hattınızda gelen ve giden tüm veriyi izliyor. Yani GTalkSkypeMSN ile konuştuklarınız, YouTube ile seyrettikleriniz, e-postalarınız ve daha nicelerini yani hepsini. Bundan daha fazla kurumsal ya da kişisel mahremiyetinize ne damga vurabilir?

Phorm ayrıca, internette giden gelen paketleri sınıflandırarak, ağ teknolojisi açısından nelerin önemli olup olmadığına karar veren süreçleri de kapsıyor. Bu iletişim paketlerinin hangilerinin önemli olup olmadığına karar veren bir el ya da tam olarak bir göz gibi davranıyor.

Sonuç olarak, bu teknolojiyle toplanan verilerin ne amaçla kullanılabileceğini bilmiyor olacağımız gibi denetimlerden de uzak kalacağını görmek için kahin olmaya gerek yok.

Keşke kendisini İnternet Ekipler Amiri olarak çağıran Serdar Kuzuloğlu, teknolojiye vakıf biri olarak bu yazıyı daha bir ince eleyip sık dokuyarak yazsaydı ve mesela Uygulama TTNET’in sunucularında çalışıyor. Dolayısıyla Phorm size dair ekstra bir bilgiye ulaşamıyor gibi talihsiz sözleri yazmasaydı.

Kaynaklar:

Wikipedia (Phorm)

TTNET’den tatmin etmeyen ‘Phorm’ açıklaması

Antiphorm

Phorm: “İnternetin hainleri”

Phorm ile ilgili sorularınıza cevaplar

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir