TWITTER’DA FENOMEN Mİ OLMAK İSTİYORSUNUZ?

2 dakikada okunur

O zaman buyrun buraya…

Twitter’da popüler ya da moda adıyla fenomen olmak o kadar da zor değil. Bu yazıda yazılanları uygularsanız fenomen olamazsanız bile kendi konunuzda hatırı sayılır, ciddi ve gerçek takipçilere sahip olabilirsiniz (Sanılanın aksine 200-300 kadar takip ettiği ve takip edeni olan herkes fenomen olabilir. Twitter’da PR konusunda en etkili 100 kişi listesine bakarsak bunu çok güzel anlayabiliriz).  Başlamak için üç şartımız var:

  1. Gerçek adınız soyadınızla hesabınız olacak.
  2. İnsanlarla iletişimde olacaksınız.
  3. Öne çıkardığınız bir kaç konu, alan, dal ya da sektör olacak.

Öncelikle ilgi duyduğunuz, işinizle ilgili ya da sadece söz söylemek ve fikirlerinizi iletmek istediğiniz alanları bir düşünün. Bunların kısa bir listesini yapın. Üç adet konu ya da alan yeterlidir. Daha sonra listenizdeki bu kelimelere göre aşağıdaki sitelerden Twitter aramaları yapın:

Çıkan sonuçlara göre, buradaki kişilerin Twitter sayfalarına gidin. Hazır bu sitelere girmişken kendinizi de aynı kelimelerle buraya kaydetmeyi unutmayın. Başkaları da sizi bu kelimelerle arayıp bulabilsin.

Takip ettiğiniz kişilerin Twitter sayfasına gidip, bir kaç sayfa okuyun. Çok sık yazıyorlar mı? İnsanlarla etkileşimleri sizin arzu ettiğiniz derecede mi? İlgilenmiş olduğunuz konularda diğer insanlarla iletişimde bulunuyorlar mı? Bu kriterlere göre değerlendirdiklerinizi takip etmeye başlayın.

  • Takip ettiğiniz bu kişilerin iletilerini okuyun
  • İnsanlarla nasıl etkileşime geçtiklerine bakın.
  • Favori olarak seçtiği iletileri varsa bunları okuyup o kişi hakkında bir fikir edinin.
  • Kimleri takip ettiklerini inceleyin, gerekirse siz de takip edin.
  • Listeleri varsa inceleyin, yine gerekirse siz de bunları liste ya da kişi olarak takip edin.
  • Bloglarına kimler yorum yazıyor?

Bütün bunlardan sonra artık takip ettiğiniz kişilerle ilgili olarak şu adımları atmaya hazırsınız demektir:

  • Bu kişilerin beğendiğiniz iletilerini retweet edin.
  • Yanıt verdikleri soruları bulun. Bunlarla ilgili yorum yazın ya da soru sorun.
  • Onlar hakkında pozitif bir şeyler yazın, @mention edin.
  • Varsa blog sayfalarına yorum yazın.

Bütün bu süreçler içerisinde hem kendinizi tanıtmış hem de gerçek bir kişi olarak etkileşimlere başlamış bulunuyorsunuz. Takip ettiğiniz listede konusunda uzman ünlü kişiler arasında sizinle etkileşimde bulunmak suretiyle öne çıkanlar olacaktır. Bu kişiler üzerinde rahatsızlık vermeyecek bir şekilde yoğunlaşın. Bir plan yapın ve her defasında bir kişiyi hedefleyerek bu şekilde bir hafta üzerinde çalışın.

Konusunda uzman, tanınmış ünlü birisi sizden bahsetse, sizi önerse ne güzel olurdu değil mi? Ama genelde bu olmaz. Bunun yerine siz sanki seçtiğiniz konuda uzman, yardım sever ünlü biri olduğunuzu düşünün ve buna göre hareket edin. Sonuçları fena olmayacaktır.

Bunların dışında Twitter kullanımıyla ilgili yapacağınız bir kaç ipucunu şöyle sıralayabiliriz:

  • Sık ve düzenli olarak tweet gönderin. Günde en az 10 tane ciddi ya da ilgilendiğiniz alanlarla ilgili tweet gönderiminde bulunun. Başka kaynaklarda bulunan bağlantıları da tweet olarak gönderin.
  • Takip ettiklerinizin yazdıklarını destekleyin, onaylayın retweet edin. Günde bir kişi de dahi olsa bunu yapmaya başlayın.
  • Daha önceden belirlediğiniz konularla ilgili olarak her gün en az bir tane tweet atın. Böylelikle amaçladığınız hedeflerden de uzaklaşmamış olacaksınız. Aynı zamanda bu konular üzerinde sizden tweet geldikçe, takipçileriniz üzerinde de bir alışkanlık oluşturmuş olacaksınız.
  • Twitter’da geçirdiğiniz süre günde en fazla 1 saat olsun. Garip ama gerçek. Bunu yapmaya başladıkça, Twitter’da yapacağınız işlere daha konsantre olup yoğunlaşabileceksiniz. Blog yazılarınız gibi yoğunlaşacağınız başka işlere de zaman kalacak olması yine Twitter’daki etkileşimlerinize yararlı olacaktır.
  • Beğendiğiniz bir linki olduğu gibi göndermek yerine yazı hakkında kısa ve çarpıcı bir yorum yapıp bağlantı adresini verin. Bu şekilde yazının tamamını okuyup okumayacağına karar vermek adına takipçileriniz için yaptığınız fazladan efor, size retweet edilmek olarak geri dönebilir.
  • Blogunuza Twitter Follow butonu koyun. İnsanlar beğendikleri bir yazıyı yazanı kolayca takip etmek isteyebilirler.

Unutmayın, insanlara yardımcı olmak ve sürekli onların yazdıklarıyla ilgilenmek, fikirleri ve görüşleri hakkında etkileşimde bulunmak bütün bu uzun yazının ana fikridir. Sadece tek bu paragraf bile yukarıda yazılan pek çok önerinin yerini tutar.