SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE UYGUN PAYLAŞIM ZAMANLARI

4 dakikada okunur

sosyal medyada uygun paylaşım zamanları

Sosyal medya üzerindeki iletileriniz (mesaj, tweet, paylaşım vb.) en temel olarak;

  • İletinin tekrar paylaşımı
  • İletideki linki tıklama
  • İletiye yanıt verme, yorum yapma

şeklinde ölçülebilir.

Her bir ileti için bu sayı ne kadar büyük olursa, iletiniz çok daha fazla kişiye gitmiş olacaktır. Bu yüzden iletinin içeriği ve değeri kadar iletinin gönderilme zamanı da çok önemli bir unsurdur. Sırasıyla her bir popüler sosyal ağ için uygun paylaşım zamanlamalarına bakalım. Ayrıca burada saat farklarını göz önüne almayıp, sadece Türkiye için (ulusal medya) öneriler olduğunu da hatırlatayım. Bu yazıda ağırlıklı olarak sosyal medya ve ağları ile ilgili en çok araştırmayı yapanlardan biri olan HubSpot’ın istatistiki çalışmalarından yararlanılmıştır.

Twitter

Genel olarak sizi takip eden kullanıcı kitlesi ölçümlerine bakılarak ortaya bir zaman dilimi çıkarılır ve en uygun paylaşım zamanı olarak bu belirlenir. Ancak iş ile ilgili tweetler herkesin her zaman ilgisini çeker mi? Belki de öncelikle bunu cevaplandırmak gerekli.

En iyi tweet zamanını ölçen 3 adet iyi site var. Bunları Twitter hesabınızla ilişkilendirip, çıkan sonuçlara göre kendi kişisel hesabınız için olan kararı verebilirsiniz. Bunlar;

İnsanlar en çok ne zaman Twitter’da bulunur?

Hemen hemen her ülke ve her mavi yaka çalışan grubu için bunu:

  • Günün (iş) başlangıcı (07:00 – 09:00)
  • Öğle yemeği arası (12:00 – 13:30)
  • Akşam iş bitişi (17:00 – 19:00)
  • Yatmadan önceki zaman (22:30 ve sonrası)

şeklinde bölümlere ayırabiliriz.

En sık Retweet yapma zamanı olarak 13:00 ile 23:00 arasındaki zaman dilimi görülmektedir. Aynı araştırmaya göre gecenin ve haftanın sonlarında Retweet yoğunluğu artmaktadır. Retweet edilen mesajlardaki bağlantılara tıklama oranı da Salı, Çarşamba ve hafta sonu günlerinde artmaktadır. Bu oranın gün içindeki en yoğun zaman dilimleri ise 08:00-:10:00 ve 16:00-18:00 arasıdır.

Gün içinde 10 ile 30 arasında tweet göndermek okunma, yanıtlanma ya da bağlantıyı tıklama açısından iyi sonuçlar vermektedir. Gönderilen tweet sayısı arttıkça bu hesabın ilgi çekme oranı da düşmektedir.

Bunun dışında yapılan bir başka araştırmaya göre de haftanın günleri ve tweet gönderme zamanları şöyle belirlenmiş:

  • Salı, Çarşamba, Perşembe: Öğleden sonra.
  • Cuma, Cumartesi: Gece.
  • Cumartesi, Pazar: Öğlen civarı.
  • Pazartesi: Öğleden önce.

Kendi hesabınızdaki kişilerin sizi izleme ve yazdıklarınızı Retweet etme zamanını aşağı yukarı belirlemek istiyorsanız şu yöntemi kullanabilirsiniz:

  • Bir kaç tane daha önceden yazdığınız iyi tweetinizi bulun.
  • Her gün için bir tanesi olmak üzere, aynı tweeti bir sabah 9:00’da, bir öğlen 13:00’de bir de öğleden sonra 16:00’da gönderin.
  • En az üç ayrı beğendiğiniz tweet için bunu yapın.

Aldığınız sonuçlara göre, sizi izleyen ve yazdıklarınıza önem veren takipçilerin zamanını bulmuş olabilirsiniz.

Facebook

Belki de çoğu şirketin hala yasaklama politiklarından dolayı Facebook’da en çok haftasonları paylaşım yapılmakta olup Salı ve Çarşamba günleri az da olsa biraz daha fazla etkili olan günlerdir. Facebook kullanıcılarının paylaşımları daha çok sabahları okuduğu düşünülürse, saatler açısından da en iyi paylaşım zamanı olarak 09:00-11:00 ve 17:00-20:00 arası olduğu söylenebilir.

Bunun dışında Facebook kullanıcıları, çok sık paylaşımda bulunan kişileri rahatsız edici bulmakta ve bir süre sonra onların paylaşımlarını engelleme eğilimindedirler. Bu yüzden Facebook’da günde iki paylaşım yeterli bir sayıdır.

Ayrıca istatistiklere göre Facebook’da şunları da dikkate almak gerekiyor:

  • En iyi paylaşım günü: Pazar.
  • En kötü paylaşım günü: Perşembe.
  • En iyi paylaşım saati: 20:00
  • En kötü paylaşım saati: 06:00

E-posta

E-postaların en yüksek okunma zamanı sabah saatleri olup akşama kadar azalan doğrusal bir ivmesi vardır. Geceleri ise sıfıra yakın. O yüzden E-mailing yapacaksanız asla geceleri kişinin posta kutusunda olacak şekilde göndermeyin. Aynı şekilde en çok haftasonu gelen reklam postaları şikayet bildiriminde bulunulmaktadır. O yüzden E-mailing için hafta sonları da doğru bir seçenek değil.

Hafta içi ve öğleden sonra kişilerin posta kutusuna düşecek olan e-postaların okunma şansı yüksek, rahatsız edici bulunması ise düşük oranda olmasından ötürü bu zaman aralığı tercih edilmelidir.

Blog

Bloglar en çoktan aza doğru sırasıyla sabah, öğle, akşam ve gece okunmaktadır. Haftasonları en az okunma seviyesine düşen Blogların en yüksek okunduğu gün ise Pazartesi olup, sabah 07:00-10:00 aralığı en uygun blog okuma zamanı olarak görünmektedir.

Bloglara yapılan yorumlar da ise ilginç bir durum vardır. En düşük yorum seviyesi Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü olup, Cuma akşamından sonra yükselişe geçmekte Cumartesi ve Pazar tavan yapıp, Pazartesi ve Salı günleri de yavaş yavaş aşağıya doğru inmektedir. Sonuç olarak yorum istiyorsanız yazılarınızı hafta sonları yayımlayın.

Günde birden fazla blog yazısı, tekil kullanıcı sayısını arttırmaktadır.

Diğerleri

Pinerly tarafından yapılan istatistik çalışmasına göre Pinterest için en iyi paylaşım zamanı gündüz 14:00 ile 16:00, gece ise 20:00 ile 01:00 arasıdır.

LinkedIn ise Twitter benzeri özellikler gösteriyor. Buradaki paylaşımlar Pazartesi ve Perşembe günleri daha çok yanıtlanıyor, haftasonları ise sakin. Saat dilimi olarak da 08:00 ve 11:00 arası yoğunluk daha fazla.

Sonuç

Bir kaç istisna dışında haftanın her gününün yoğunluğu birbirine yakındır. Zamanlama, evet önemli ancak iyi bir içeriğe sahip olmayan bir yazıyı da kral yapamaz. O yüzden iyi ve sağlam içeriğe sahip yazılar her (hangi bir) gün paylaşılabilir. Ayrıca her sosyal ağda sizi izleyenlerin profilleri ve o sosyal ağı kullanma şekilleri farklılık gösterebilir. O yüzden kendi paylaşımlarınızı takip edip, sonuçlara göre kullandığınız her bir sosyal ağ için kendi zaman çizelgenizi oluşturmanız daha doğru olur.

Örnek Çalışma: 

Tablo 1 – Resmin büyük hali için üzerine tıklayın.

“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDE UYGUN PAYLAŞIM ZAMANLARI” için 2 yanıt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir