BÜYÜK BİRADERİN SOPASI

< 1 dakikada okunur

SOPA üzerindeki tartışmaların dumanı hala tüterken dün (26.01.2012) İngiltere ve 21 Avrupa Birliği üyesi ülke Tokya’da tartışmalı ACTA anlaşmasını imzaladı. ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement) yani Türkçesiyle Anti-Sahtecilik Ticaret Anlaşması ile telif hakkına sahip eserlerin kopyalarını cihazlarınızda bulundurmayacaksınız, sözgelimi havaalanında laptop bilgisayarınızın içi aranıp, böyle bir dosya bulunduğuna hükmedilirse kanıt göstermeksizin tutuklanabileceksiniz.

İngilizler yılların verdiği ikili ve kaypak oynama alışkanlıklarıyla ACTA’nın ifade özgürlüğüne herhangi bir kısıtlaması olmayacağını savunurken, Fransa Dijital Haklar Örgütü, bu anlaşma ile jenerik ilaç üretim ve dağıtımının bile zora koşulacağı görüşünde. Jenerik ilaçlar biliyorsunuz ki Asya, Afrika ve Güney Amerika gibi azgelişmiş ülkelerin çoğunlukta bulunduğu yerlerdeki çocuklar ve hastalar için büyük önem arzediyor.

Söylenenin aksine ACTA, Avrupa’nın SOPA’sı olmayıp tüm ülkeleri içine alacak şekilde genişletilmiş bir sözde ticaret anlaşmasıdır.

Başlangıcı 2006 yılını bulan Japonya ve ABD’nin gizlice başlattığı bu yasalar çerçevesinde boş CD/DVD üretiminin sıkıcı denetlenmesi ve her eve her bilgisayara izleme programlarının koyulması da yasal hale gelebilmekte.

Kapitalizmin kalbinin attığı trilyonlarca dolarlık eğlence sektörünün hizmetinde olan hukuk ve politikacıların karşısında bu sefer Anonymous var. Otoritelere göre, kapalı kapılar ardında müzakere olanağı sağlayan ve yürürlükten kaldırılamaz hususlarıyla SOPA’dan daha tehlikeli bulunan bu anlaşmaya destek veren hizmet sağlayıcılarını ve Avrupa Birliği politikacılarını hedeflediklerini söyleyen Anonymous bugün ilk icraatını Copyrightalliance.com sitesini bloke ederek gerçekleştirdi.

Avrupa Birliği, ACTA ile ilgili kendi oylamasını Haziran ayı içerisinde yapacak ve durumu bundan sonra kesinlik kazanacak.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir